Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η συμμετοχή των αποστολών της Βουλής σε εκδηλώσεις Ομογενειακών Οργανώσεων».

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η συμμετοχή των αποστολών της Βουλής σε εκδηλώσεις Ομογενειακών Οργανώσεων».


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Για να είμαστε δίκαιοι και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος, στο Καίσαρ θα πρέπει να συγχαρούμε την κυρία Αράπογλου που πραγματικά έκανε μια πολύ καλή δουλειά. Είναι γνωστό ότι πριν από 1,5 - 2 χρόνια, η Επιτροπή μας αποφάσεις να διαχωριστεί σε διάφορες υποεπιτροπές είτε γεωγραφικές είτε θεματικές, μετά το χρονικό διάστημα που έγινε αυτός ο διαχωρισμός να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε εάν αυτές οι υποεπιτροπές λειτούργησαν, εάν αυτές οι υποεπιτροπές συνεδρίασαν και αν έχουν παράγει κάποιο αποτέλεσμα. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, επειδή φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει αυτή η δουλειά να μας αποσταλούν με e-mail ή χειρόγραφα τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων ανάλογα με τις υποεπιτροπές που έχει δηλώσει ο καθένας, είτε γεωγραφικές, είτε θεματικές και βέβαια να μας δοθεί το σχετικό υλικό που τυχόν υπάρχει από κάθε τέτοια υποεπιτροπή ή από κάθε χώρα ή από κάθε αντικείμενο που έπρεπε να δουλέψουν οι συγκεκριμένες υποεπιτροπές.

Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς δεν είναι μια Επιτροπή η οποία λειτουργεί ως τουριστικό γραφείο, πρακτορείο ταξιδίων όπως κακοπροαίρετα κάποιοι δημοσιογράφοι πέρυσι έγραψαν και το αναδείξαμε με αφορμή την πράγματι πολυπληθή εκπροσώπηση του ελληνικού κοινοβουλίου στην παρέλαση της νέας Υόρκης. Θα πρέπει όταν υπάρχουν τέτοιες αποστολές, να υπάρχει ένας πολύ λογικός αριθμός, σαφέστατα μικρός αριθμός συναδέλφων που θα συμμετέχουν δεύτερον, να μειώσουμε το κόστος όσο περισσότερο μπορούμε γιατί περνάμε δύσκολες εποχές, αυτό μπορεί να γίνει κάλλιστα ταξιδεύοντας σε οικονομική θέση αντί για πρώτη θέση, αντί να πάμε σε ένα ξενοδοχείο Α κατηγορίας να πάμε σε ένα αξιοπρεπέστατο Β κατηγορίας και βεβαίως να κοιτάξουμε το ζήτημα των αποζημιώσεων που μπορεί να είναι μειωμένες ή να μην υπάρχουν αποζημιώσεις.

Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αποστολή με αφορμή οποιοδήποτε γεγονός γίνεται θα πρέπει εκτός από την ατζέντα που μας στέλνουν με την πρόσκληση να «επιβάλουμε» και τη δική μας ατζέντα. Για παράδειγμα, πριν μια αποστολή πάει στη Βοστόνη όπου υπάρχει η καθιερωμένη ετήσια παρέλαση με την ευκαιρία της τιμητικής εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου, να ζυγίζουμε εκτός από όλα τα υπόλοιπα, να υπάρχει ένας προγραμματισμός για να «επιβάλουμε» και τη δική μας ατζέντα. Παραδείγματος χάριν να συζητήσουμε μιας που άνοιξε το θέμα των ζητημάτων της εκπαίδευσης των Ελλήνων ανά την υφήλιο, να συζητήσουμε για το θέμα αυτό και να δούμε ποιες είναι οι απόψεις των Ελλήνων της διασποράς πάνω στο ζήτημα αυτό ή κάποια άλλα ζητήματα που ενδεχόμενα θα θέλαμε να αναδείξουμε, ανάλογα με την επικαιρότητα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα, μόνο με αυτόν τον τρόπο η οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται από την πλευρά του ελληνικού κράτους για τις αποστολές αυτές θα είναι μια επένδυση, επένδυση για τον ελληνισμό, για τη διατήρηση του ελληνισμού, επένδυση που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και για όφελος της ίδιας της πατρίδας. Ευχαριστώ.